Nie masz konta? Rejestracja

Forum z darmowymi grami java, aplikacjami, darmowe dzwonki, motywy, wygaszacze, tapety, na zamówienie, za darmo, darmowe.

Poprzedni temat «» Następny temat
Modyfikacja nazwy gry
Autor Wiadomość
Magan 
Pro-GFX ;D

Marka i model telefonu: SE c510
Rozdzielczość ekranu: 240x320
Poziom: 12
HP: 12/319
 4%
MP: 152/152
 100%
EXP: 19/27
 70%
Wysłany: 2009-12-07, 21:58   Modyfikacja nazwy gry

Nie raz pewnie zauważyłeś że po zainstalowaniu gry java na telefonie nazwa, choćbyś zmieniał nie wiem ile razy nazwę 'instalki', ta pozostaje taka sama. Czasami też mogłeś się spotkać z grami które mają przy nazwie adres forum/strony z której zostały pobrane lub słynne 'by' i dalej nick osoby która 'puściła' grę do sieci.

Teraz pewnie zadajesz sobie pytanie do czego zmierzam. Otóż zmierzam do tego że tą nazwę można zmienić w łatwiejszy sposób niż Ci się wydaje!

Do tego jakże prostego zabiegu potrzebujemy WinRAR'a [pobierzesz go tutaj], zwyczajny notatnik, chwilę wolnego czasu i dobre chęci. :)

Jeśli już masz wszystkie z powyżej wymienionych rzeczy to znaczy że chcesz wytrwać do końca tego nudnego tutorialu. Więc zaczynajmy! :)

Ściągamy dowolną grę, ja wezmę za przykład grę Command Conquer: Red Alert PL. Zapewne pierwszy raz to robisz więc rozpakuj grę klikając kolejno na nią prawym przyciskiem myszy, następnie wybierając opcję "wypakuj do TuNazwaGry\", w moim przypadku było "wypakuj do CommandConquerRedAlert_240\". Otwieramy świeżo wypakowany folder z grą. Naszym oczom powinien się ukazać taki oto widok:

Nas będzie interesował przez cały tutorial folder META-INF który znajduje się w KAŻDEJ grze, a w nim interesujący nas plik o którym więcej za chwile.

No więc wchodzimy w folder META-INF, w nim znajduje się plik MANIFEST.MF. Tak jest z każdą grą, ten plik różni się tylko zawartością informacji, których w tym tutorialu będzięmy uczyli się edytować. Klikamy na plik MANIFEST.MF prawym przyciskiem myszy, później na "Właściwości". Otwiera nam się okienko o jakże oryginalnej nazwie... nie zgadniecie... tak! O nazwie "Właściwości"! :)

Ja mam ustawione żeby ten plik był ustawiony za pomocą PSPada, Ty ustaw sobie lepiej żeby plik był otwierany notatnikiem, następnie kliknij na 'Zastosuj' i 'Ok'.

Teraz czas na główny punkt tutorialu - edycja informacji o której wcześniej już wspominałem. Tak więc otwieramy grę za pomocom WinRAR'a. Wchodzimy do folderu META-INF i otwieramy plik MANIFEST.MF.

Edytujemy co trzeba, zapisujemy, pojawi się w WinRaRze komunikat czy aktualizować plik, zgadzamy się. GOTOWE.

Tutorial by Magan
for JavaPhone.pl
All rights reserved.

Arien 

Marka i model telefonu: Samsung G- 600
Rozdzielczość ekranu: 240x320
Poziom: 8
HP: 3/159
 2%
MP: 76/76
 100%
EXP: 1/19